Black Ops III Beta voor de PC, The Good, the Bad and the Meh...

Door JaapN op vrijdag 28 augustus 2015 19:30 - Reacties (9)
Categorie: -, Views: 4.632

Ieder jaar is Call of Duty weer een onderwerp waar door vele gamers over gesproken wordt, ook wordt Call of Duty veel bekritiseerd vanwege het gemis van innovatie en vernieuwing in de serie. Met Advanced Warfare kregen wel al een grote verandering maar het was toch niet helemaal goed uitgewerkt. Treyarch hoopt met Black Ops III dit jaar wel een goeie entree te maken naar Next-Gen.

The good
Het spel speelt erg lekker weg. Ik kan zeggen dat ik het nu al vermakelijker vind dat Ghosts en Advanced Warfare. Ja, Black Ops III heeft enkele elementen gepakt van andere/concurrerende games. De bekendste is hiermee Titanfall. Hier kom ik later op terug.
Zoals ik eerder heb gemeld, het speelt gewoon lekker weg in welke gamemode dan ook. Zelf speel ik het liefste een paar potjes Team Deathmatch met tussendoor een enkele potje Domination of Kill Confirmed . Het bewegingssysteem is zeer goed uitgewerkt en voelt “natuurlijk” aan. Ook zit er een learning curve aan. Gelukkig heb je het zo door en kan je na 1 of 2 potjes volop de actie in.
http://static.tweakers.net/ext/f/bLKUWbi4oQwMKkS3uRHa8CVv/full.jpg

Het multiplayer startscherm ziet er ook prima in orde uit, alhoewel ik wel de Firing Range uit Advanced Warfare mis.
http://static.tweakers.net/ext/f/9V9rmlzluirwjwTQ0VFlq6vH/full.jpg

Qua wapens heeft Treyarch het wederom goed gedaan. Het spel speelt zich af in de toekomst (in 2065) Dus wat Treyarch heeft gedaan, is bestaande wapens pakken, en die in een wat meer futuristisch achtig jasje te stoppen.
Enkele voorbeelden:
Locus = Intervention/MSR (uit MW2/3)
ARK7 = AK47 (MW2)
Man-o-War = een mix tussen de Scar-H en AN-94 (BO2)
Kuda = MP5K/ASM1 (BO1/AW)
Weevil = P90 (MW2/3)
M8A7 = M8A8 (BO2)
Haymaker 12 = S12/Saiga 12(AW)
Dit zijn slechts enkele voorbeelden en qua wapen design zit het wederom goed bij Treyarch

Ook de scorestreaks zijn prima in orde. Dit zijn weer degene die we grotendeels gewend zijn van Black Ops II, en dat is een goed iets aangezien ik Black Ops II toch wel de beste scorestreaks vond hebben van welke Call of Duty game dan ook. Zo zijn de oude bekenden Hellstorm, Carepackage en de RC-XD weer terug (alhoewel onder de naam HC-XD)
http://static.tweakers.net/ext/f/qAiYFfq7j7lPnJONjrT33VVh/full.jpg


Grafisch gezien ziet het er voor een Call of Duty game best goed uit. Ja, games als Battlefield, Destiny en Halo 5 zien er stukken beter uit als Black Ops III. Maar daar gaat het mij niet zozeer om. Ikzelf vind de “artstyle” van de Call of Duties altijd wel fijn, het is makkelijk om vijanden te zien (ook van een afstand) Wat dit jaar echt prima in orde is, is de lighting. Dit is misschien wel 1 van de betere lighting effecten die ik in een game heb gezien (op titels als Stalker, Witcher 3 en enkele anderen na). Je hebt player-casting shadows, dynamic shadows die er ook goed uitzien en niet over de top sunflares die je helemaal verblinden zodra je naar boven kijkt. Naar mijn mening de eerste Call of Duty game die ik er echt goed uit vind zien. (ook op lagere instellingen)
Enkele screenshots:
http://images.akamai.stea...7443FE16EECF41595BAACDF9/
http://cdn.wccftech.com/w...l-of-Duty-Black-Ops-3.jpg
(Deze screenshots zijn niet van mij)
http://images.akamai.stea...C4FDA79A5D09CDFEA270DCE9/
(Deze wel  ) (1080p, alles aan, geen AA)

Je kan tevens ook je hele wapen aanpassen, je ziet ook direct hoe dit eruit zien in het “Create A Class” menu. Alle wapens hebben trouwens ook niet, waar je in Advanced Warfare eigenlijk iedereen zag met of een MORS, BAL, Hbra3 of ASM1 is dit in Black Ops III niet het geval. Veel mensen gebruiken andere wapens (tot nu toe). Ook heeft iedere attachment invloed op hoe het wapen eruit ziet. Dit schijnt verder uitgebreid te worden met de Gunsmith en Paintshop (beiden niet beschikbaar in de PC Beta)
http://static.tweakers.net/ext/f/pEMhDuBYbPuAqvlLkYhQ7xEk/full.jpg

Specialists zijn ook een goeie toevoeging. Alhoewel die het spel (misschien in de toekomst) unbalanced kunnen maken. Omdat high ranked spelers beschikken over sterkere specialists zoals Seraph. Seraph is een specialist die in principe gewoon een handcannon heeft en een one shot is waar dan ook. Natuurlijk kan iedereen minstens 1x een specialist krijgen in game wat het wel weer wat uitbalanceerd.
http://static.tweakers.net/ext/f/QAhtE3JjWDSgC5pm6fQk3g8k/full.jpg

Het geluid in Black Ops III is zeer goed voor een shooter. De gunsounds klinken fijn en aan de ene kant ook realistisch (wat volgensmij ook de eerste keer is voor een Call of Duty game) Het klinkt en voelt toch wat meer immersief. Qua particle effects die uit een explosie komen ziet het er ook heel mooi uit (en dat vond ik 1 van de weinige mooie dingen in Advanced Warfare)
The Bad
Natuurlijk is het spel niet perfect, zo zijn er (op dit moment) nog enkele tekortkomingen. Zo doen (naar mijn mening) veel wapens erg veel damage. Als je eenmaal iemand tegen komt, is de kans niks tot heel klein dat je er levend uitkomt als je weg probeert te rennen. Hier heeft Treyarch wel een Specialist voor en die heet Glitch, van Prophet, maar niet iedereen speelt Prophet. Dus naar mijn mening mag er nog wel een beetje getweaked worden met de damage/player health.

Ik had zelf enkele performance issues zoals regelmatig stotteren en als je onder water ging dook je FPS met je mee naar beneden en regelmatige crashes, nu is dit aan de ene kant nog acceptabel omdat het een beta product is. (zolang het maar niet in het uiteindelijke product zit vind ik het goed :p)
Hij komt uit op “previous gen”. Dit klinkt misschien heel raar, maar Call of Duty wordt sinds Ghosts geadverteerd als een echte next-gen titel. Toch vind ik het een minpunt dat het op “previous gen” uitkomt. Zolang de serie op de vorige generatie uitkomt kan het nooit een volledige “next gen” titel worden. Ze hebben ook geen nieuwe engine gebouwd, aangezien ze dan support voor PC, PS4, xOne, PS3 en X360 in moeten bouwen. Alle 3 de ontwikkelaars komen met het zelfde argument: “We hebben inmiddels zoveel aangepast aan de engine dat het in principe een nieuwe engine is” aan de ene kant is dit waar. Maar qua onderwerk is het nogsteeds de sterk verouderde IDtech3 Engine (uit 1999 volgens mij?).
Persoonlijk heb ik er niet veel tegen, maar het zorgt ervoor dat (naar mijn mening) De Call of Duty franchise technisch gezien al 3 jaar heeft stilgestaan tot kleine vooruitgangen gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de game met hoge resolutie textures heel erg resource hungry wordt. Een voorbeeld hiervan is Advanced Warfare. Dit vroeg minstens een first gen i3 of Phenom II X4 810 en een GTS 450 of HD5870. Nu is dit al “oud” in PC land, maar dat zorgt er gelijk voor dat een groot deel van de PC gamers niet kunnen spelen. Battlefield 4 in verhouding zou nog lopen op een kaart uit de GTX200 serie, Core 2 Duo en 4gb ram. Ik zou het geweldig vinden als ze ECHT een volledig nieuwe Engine zouden ontwikkelen of zelfs een andere engine zouden gebruiken zoals Unreal Engine, CryEngine of misschien zelfs Frostbite om de concurrentie weer in te halen zoals ze het met Call of Duty 1,2 en 4 ook deden. Toen werd Call of Duty 4 nog door meerdere reviewsites beschreven als een “grafische schoonheid”.

The meh
Er zijn ook dingen waar ik een beetje twijfelachtig over ben. Ik vind ze niet goed een ook niet echt slecht. Zoals het wallrunnen. Het steekt heel erg mooi in elkaar, voelt vloeiend aan maar aan de ene kant voelt het niet echt als Call of Duty. Het is mooi dat het een extra verticale dimensie toevoegd aan de game, maar ja, het voelt een beetje ongeispireerd ondanks dat het goed uitgevoerd is. Het doet me stevig denken aan Titanfall, samen met hoe je de specialists (dus Titan) krijgt. Je kan of een bepaalde tijd wachten, of deze bepaalde tijd versnellen door punten te scoren tegen de vijand. Wederom een beetje een twijfelpuntje.
Wat ik nog een twijfelpuntje vind is dat de snipers heel snel rond kijken als ze ingezoomd zijn. Op de PC niet zo’n groot probleem maar dit vond ik een groot irritatie punt op de Xbox One (Je kon eigenlijk amper iemand raken omdat ie bijna even snel ging als je normale sensitivity). Ik kan snappen dat dit voor sommigen een groot heikelpunt is, voor mij persoonlijk niet echt.

Samenvattend heeft de Beta van Call of Duty: Black Ops III bij mij een relatief goede indruk gegeven, desondanks alle problemen (stotteren, freezen, lagg). Of ik hem ga kopen weet ik nog niet, maar ik zou er zeker geen nee tegen zeggen als ik hem in de aanbieding tegenkom. (zo had ik Advanced Warfare voor 20 euro minder dan 2 weken na de release)

Dit was mijn korte “review” van de Black Ops III beta op dit moment. Ik breid hem nog als er meer functies aan de beta worden toegevoegd. Wat vinden jullie van de beta? :D

Elgato Gamecapture HD VS DXTORY VS Shadowplay

Door JaapN op zondag 10 mei 2015 23:01 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 4.937

Er gaat al langere tijd een discussie om welk opneem programma het beste is. Alhoewel vrij recent Action! Mirilis is uitgekomen dat heel goed schijnt te zijn, vergelijk ik toch even de populairste opties, DXtory, Elgato en Shadowplay.

Alle 3 hebben ze gemeen dat bekend zijn voor gameopnames (duh). Het enige verschillende is dat de Elgato een klein kastje is.

De vergelijking is gelopen op deze hardware:
GPU: Gigabyte GTX 960 ITX
CPU: Pentium G3258 @ 3,8 ghz
MOBO: MSI H81M-P33
RAM: Crucial Ballistix Sport 2x4 gb @ 1600mhz
CASE: Sharkoon VS4-S
PSU: Antec VP350P 350 watts
SSD: Crucial M500 120GB
HDD: Western Digital Green 1TB

Alle programma's en Elgato hebben zowel hun voor als nadelen, ik som ze even op:
Elgato:
Pros:
- Goeie kwaliteit
- Simpel te gebruiken programma
- Makkelijk te configureren
- Geen FPS Drops
- Betere geluidskwaliteit dan DXtory en Shadowplay

Cons:
- Duur
- Gelimiteerd tot 720p 60fps en 1080p 30fps
- Is een extern kastje

Shadowplay:
Pros:
- Gratis!
- Makkelijk te configureren
- Weinig vermindering in FPS

Cons:
- Kwaliteit kan beter
- Weinig configuratie opties (welke codec, bestandsformaat etc)
- Alleen beschikbaar voor mensen met een GTX 650 of hoger

DXtory:
Pros:
- Goeie kwaliteit
- Veel configuratie opties
- Ingebouwde hard disk benchmark
- Na configuratie, makkelijk te gebruiken

Cons:
- Teveel configuratie opties (kan verwarrend zijn)
- initiële configuratie kan veel tijd kosten
- Relatief veel FPS verlies met mindere hardware

Ik heb ze alle 3 getest en dat is te zien in dit YouTube filmpje:

Is een console echt duurder op de langere termijn?

Door JaapN op donderdag 2 april 2015 14:12 - Reacties (36)
Categorie: -, Views: 7.400

Er gaan al jaren lang, sinds de release van de PS3 en Xbox 360, en nóg meer met de release van de Xbox One en PS4, dat een PC op de langere termijn goedkoper is. Ikzelf heb er al een filmpje op YouTube gezet die dit allemaal nader uitlegd. Die zal ik ook onderaan deze blog plaatsen.

Laten we beginnen:

We beginnen met de PS4, een console, de bundel die Grand Theft Auto 5 heeft.
Dat is 400 euro.
Dan hebben de meeste console gamers toch wel een extra controller. Dat is 55 euro, dit zorgt voor een totaal van 455 euro.
Laten we zeggen dat deze gamer een erg grote fan is van de Battlefield en Call of Duty franchise. En dat er in een generatie zo'n 6 delen uitkomen (1 per jaar). Meestal zijn ze direct bij de release 60 tot en met 70 euro. Ik ga dus uit van 60 euro.
60*6= 360, voor Battlefield, en nogmaals 60*6=360 voor Call of Duty.
Dit zorgt voor een totaal van 720 euro.
Alles bij elkaar is het nu 455+720= 1175 euro.

Maar Jan en alleman speelt natuurlijk niet alleen maar Battlefield en Call of Duty. Dus laten we zeggen dat hij 1 keer per jaar een (indie) game van 15 euro koopt. Dus 6*15 is 90 euro.
Nu hebben we een totaal van 1265 euro. En dan hebben we ook nog is Playstation Plus. Dit is 50 euro per jaar. Dus 6*50 is 300 euro. Intotaal hebben we nu voor de Console 1565 euro gedurende de 6 jaar (ongeveer een console generatie)

Nu gaan we bezig voor de PC. Bij de PCbuild reken ik geen Operating System of monitor mee, alleen het pure systeem.
We beginnen met een relatief simpele build:
- Intel Core i5 4460 €170,-
- Inno3D GTX 970 OC 4GB €335,-
- 8GB Crucial Ballistix Sport €70,-
- Gigabyte GA-B85M €65,-
- 1tb WDred HDD €65,-
- 128GB Crucial MX100 SSD €65,-
- Corsair Spec-02 €55,-
- Seasonic 550watt PSU €55,-
- CMstorm Devastator Combo €30,-
Totaal zorgt dit voor: €910,-

Dan hebben we de games, deze kerel, is net als onze andere gamer hierboven, een groot fan van zowel Battlefield als Call of Duty. Maar dan hebben games op de PC een heel groot voordeel: Ze zijn goedkoper, een heel stuk goedkoper. (Off-topic: Ik had CoD:AW 2 weken na de release voor 25 euro)
Ik ga uit van ongeveer 40 euro per game.
Call of Duty: 6*40 = 240
Battlefield: 6*40= 240
Dit bij elkaar is 480.
Nu hebben we een totaal van 1390 euro. Maar net als de andere hierboven, wilt deze ook wel is wat anders, dus deze haalt ook wat losse (indie) games deze gaan meestal voor 10 tot 15 euro per stuk.

Ik ga uit van 10 euro per stuk dus 6*10= 60 euro.
Dit zorgt voor een totaal van 1450 euro.
En dan heeft de PC natuurlijk geen online gaming kosten. Dus het uiteindelijke totaal voor de PC is 1450 euro.

Dus de uiteindelijke conclusie is dus dat de PC op de langere termijn goedkoper is dan de console.

Is a console really more expensive in the longterm, By Noobioh: https://youtu.be/JalCJ2KX3B4

Natuurlijk is dit niet hélemaal een eerlijke vergelijking. Niet iedereen koopt games direct bij de release, en niet iedereen speelt alleen maar CoD of BF. Dus eigenlijk kan ik beter zeggen dat de conclusie is, doe wat je zelf het fijnst vindt, de een vindt PC fijner, de ander de console. Dat hele "pc master race" gebeuren is soms wel grappig ja. (ikzelf maak er ook wel is een grapje over) Maar naast dat, is er geen "master race" als het op gaming aankomt. We zijn allemaal gamers, en dat is wat telt, niet op welk platform je gamet

Bedankt voor het lezen en een fijne dag verder! :)

Even voorstellen dan maar.

Door JaapN op zondag 29 maart 2015 22:46 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 2.823

Ik ben Jaap N 16 jaar, Inmiddels al ruim 3 tot 4 jaar actief op Tweakers. Mijn grootste interesses liggen vooral bij de PC, zowel hardware als software en bij mobiele technologie.

Al sinds ik klein ben, ben ik geinteresseerd in techniek en begin volgend schooljaar met een ICT-Beheer niveau 4 studie. Niet veel bijzonders eigenlijk.

Ook game ik opzich redelijk veel, met een grote voorliefde bij MMO's, RPG's en FPS games. Ook een sidescroller/2d game wilt zich er nog wel is bij wringen, zoals The Binding of Isaac: Rebirth en Ori And The Blind Forest (Echt een aanrader by the way). Als PC Gamer vind ik toch altijd een muis en toetsenbord het fijnst. Game er al jaren op.

Zelf woon ik in Deventer en werk daar bij de lokale Action, niet veel bijzonders maar de Hardware moet toch op een of andere manier betaald worden :p

Tja, en naast dat vind ik het best wel leuk om zo nu en dan een reviewtje te schrijven, zoals recent mijn Raspberry Pi 2 Model B en Moto G review. Graag zal ik dit ookwel willen doen als "professional".
Ook heb ik een YouTube channel onder de naam NBH, nog niet heel erg actief, maar ben van plan om daar wat Videoreviews, buildguides en games op te plaatsen en weet ik wat.

ehm... wat nog meer? Ooh ja, muziek!
Al jaren lang een "metalhead" en rock luisteraar eigenlijk. Ben er mee opgegroeid door mijn broers en t luistert allemaal wel lekker, pop en electronic heb ik het niet zo mee.
Een paar bands: Breaking Benjamin, Breakdown of Sanity, Adept, Three Doors Down, Crown the Empire.

Om het even samen te vatten: 16 jaar, gamet veel, actief op Tweakers, Schrijft reviews. Simpel toch? Denk ik... :p

Bedankt voor het moeite nemen voor het lezen van deze blog :)